Kijk de UvA december 2015

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

mevr. prof.dr. D.C. (Dymph) van den Boom, CvB UvA, Rector Universiteit van Amsterdam

Collegegeld per vak

Dymph van de Boom spreekt bij NPO1 programma De Morgen over de pilot die de UvA en HvA gaan uitvoeren waarbij studenten enkel per vak zullen betalen.  

S.L. de Lange

De opmars van het Front National

‘Le choc’: zo noemt men in Frankrijk de ongekende zege van Marine Le Pen’s Front National in de eerste ronde van de regionale verkiezingen. De tweede ronde is zondag. Gaat de partij weer zegevieren? Sarah de Lange spreekt hierover bij Buitenhof. 

mw. prof. dr. M.Y.A. Zieck (Marjoleine)

Vluchtelingencrisis in Pakistan

Over precies drie weken lopen de registratiekaarten van miljoenen Afghaanse vluchtelingen in Pakistan af. Al meer dan 30 jaar herbergt dit land miljoenen Afghanen. De New York Times spreekt al van 'The Next Refugee Crisis'. Radio NPO1 spreekt hier over met Marjoleine Zieck. 

P.W.H. Aarts

Morgen massa-executie in Saoedi-Arabië?

Familieleden van ter dood veroordeelden in Saoedi-Arabië maken zich grote zorgen, na berichten in een Saoedische krant dat het land vrijdag tientallen executies gaat uitvoeren. 2015 is al een recordjaar. Over de achtergrond van deze executies spreekt Radio NPO1 met Paul Aarts.

Axel Hagedorn

'Nederland voldoet aan norm, als auto's uitstoten wat ze beloven'

Ondanks de dieselfraude blijft Volkswagen onverminderd populair in Nederland. Afgelopen maand was Volkswagen net als in oktober het meest verkochte merk in ons land. De Golf, Passat en Polo stonden in de top vijf van de meest gewilde auto's. Axel Hagedorn spreekt over de dieselfraude van Volkswagen bij Nieuwsuur. 

UvA in Carré - Zaal

Hoeveel tijd heeft een cultuuromslag nodig?

Hoe lang duurt het nu voordat een traditie onderhevig kan zijn aan veranderingen? Hoe lang duurt het voordat een meerderheid van de bevolking “achter” een gekleurde Piet staat? Peter Jan Magry vertelt in EenVandaag dat tradities wel degelijk veranderen, zij het wel vaak langzaam en stroperig. 

Sander Klous

Zembla onderzoekt de handel in onze data

Sander Klous en Frederik Borgesius bespreken de handel van persoonsgegevens in Nederland en omstreken in een aflevering van Zembla. 

UvA

Toekomstmakers

Scheikundige Joost Reek trad op voor het programma Toekomstmakers van RTLZ om te spreken over zonnebrandstoffen. 

Is zwarte piet racistisch? 

Roger Ross Williams is documentairemaker van 'Blackface', een documentaire over Zwarte Piet. Neurowetenschapper Victor Lamme mengt zich in het gesprek bij RTL Late Night. 

science park

Real life Dexter: een moord oplossen met bloedspetters

Een moord oplossen door te kijken naar de bloedspetters: in de serie Dexter kan dat prima, maar in  real-life is dat toch wat lastiger. Nick Laan bespreekt zijn proefschrift bij NOS op 3, hij maakte een methode om de invloed van zwaartekracht op een bloeddruppel te onderzoeken.

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

7 januari 2016