Kijk de UvA

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Lisa Gaikhorst

Startende leraar voelt zich gestrest

In grote steden ervaren veel beginnende basisschoolleraren een hoge werkdruk en hoge mate van stress. Lisa Gaikhorst promoveert op onderzoek naar hoe starters beter voorbereid kunnen worden op het lesgeven in een grootstedelijke omgeving. Ze vertelt erover op Radio 1.

Floris Vermeulen

Het kiesgedrag van Turkse stemmers in Nederlands

Bij de afgelopen presidentsverkiezingen in Turkije konden Turkse kiezers in het buitenland voor het eerst hun stem uitbrengen in het land waar ze wonen. De UvA nam, samen met de Turkse organisatie Turkevi, een enquête af onder Turkse stemmers in Nederland. Hoofddocent en politicoloog Floris Vermeulen vertelt over de resultaten ervan op Radio 5.

Geen breinverbetering ouderen door computergames

Neurowetenschappers uitten in een protestbrief hun boosheid over computerspelletjes die het geheugen van ouderen verbeteren. Deze zouden helemaal niet werken. Eric-Jan Wagenmakers, psycholoog en een van de ondertekenaars van de protestbrief, vertelt erover bij ‘De Ochtend’.

Traditional Healing Session

Bezetenheid door geesten legt trauma's bloot

Bezetenheid door geesten is in sommige culturen een manier om uiting te geven aan trauma’s. In zo’n driekwart van alle culturen speelt geloof in geesten en bezetenheid een rol. Psychiaters zouden hiermee meer rekening kunnen houden bij het behandelen van trauma’s. Hoe dat zou kunnen vertelt Marjolein van Duijl bij 'TROS Nieuwsshow'.

mw. prof. dr. M.Y.A. Zieck (Marjoleine)

Bizar vluchtverhaal van voormalige oppositiestrijders

Een VN-vluchtelingenstatus krijgen en dan toch nog jaren lang in een Amerikaanse interneringskamp vastzitten. Hoogleraar Internationaal Vluchtelingenrecht Marjoleine Zieck en haar collega-onderzoeker Tom de Boer documenteerden dit bizarre vluchtverhaal van tweehonderd Iraniërs aan de hand van uitgebreide getuigenverklaringen.

Landkaart

Nederlandse doden door geallieerden bommen

Joris van Esch vertelt bij 'Met 't Oog op Morgen' over Nederlandse doden door geallieerde bommen in WOII. Waarom bemoeide de Nederlandse regering zich er nauwelijks mee?

L. Sterckx

'Gemengde huwelijken bevorderen integratie niet'

Op 7 oktober promoveerde Leen Sterckx op een proefschrift over gemengde huwelijken. Hoewel ze huwelijkspartners onderzocht van verschillende etnische achtergronden zijn vooral de bevindingen rond Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse huwelijken interessant. Ze vertelt op de radio bij 'EenVandaag' dat dit soort huwelijken de integratie niet bevordert.

Jeroen Oerlemans

De Nederlandse identiteit bestaat niet

Herman Pleij emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde vraagt zich af hoe het toch komt dat buitenlanders ons Nederlanders altijd zo gierig vinden. Hij vertelt bij 'NTR Academie' over hoe de geschiedenis ervoor heeft gezorgd dat er een bepaald beeld over ons is ontstaan.

B. van Bogaerde

Oratie voor het eerst in gebarentaal

Beppie van den Bogaerde, hoogleraar Nederlandse Gebarentaal aan de Universiteit van Amsterdam, houdt haar oratie op donderdag 9 oktober volledig in gebarentaal. Het is voor zover bekend de eerste keer dat dit aan een Nederlandse universiteit gebeurt. Ze vertelt erover op NOS.nl en bij 'Radio EenVandaag'.

Sebastiaan de Vet

'Onze onderzoeken zijn begrijpbaar voor iedereen'

Sebastiaan de Vet, planeetonderzoeker, vertelt in de studio van Amsterdam FM over zijn eigen onderzoek en de open dag van het Science Park tijdens Het Weekend van de Wetenschap.

Mies Westerveld

'Laat zzp'ers weer werken in thuiszorg'

Door optreden van de Belastingdienst zitten zeker 1200 zzp'ers in de zorg gedwongen thuis. Mies Westerveld, hoogleraar Arbeidsrecht, vertelt in 'Nieuwsuur' dat ze vindt dat deze mensen snel weer aan de slag moeten.

5 november 2014