Een bijvak (zo heet het in Studielink) of keuzevak (zo heet het bij de UvA) is een vak dat niet standaard is opgenomen in het studieprogramma. Met toestemming van de examencommissie kun je het vak inzetten in de keuzeruimte of extracurriculaire ruimte van je opleiding. Of je kunt het vak puur uit interesse volgen. Als je niet als student staat ingeschreven bij de UvA en je hier wel een vak wilt volgen, dan moet je je eerst als bijvakstudent inschrijven via Studielink. Als UvA-student meld je je direct aan voor de vakken.
Kijk in de Studiegids bij de vakken. Zolang je voldoet aan de ingangseisen, zijn veel vakken als keuze-/bijvak te volgen. Als een vak niet als keuze-/bijvak kan worden gevolgd, dan staat dat doorgaans in de vakbeschrijving (‘Vak alleen open voor…’). Het is niet mogelijk bijvakken te volgen bij de opleidingen Geneeskunde en Tandheelkunde.
Let op: tijdens je bachelor kun je alleen bijvakken volgen die binnen de bachelors worden aangeboden en tijdens je master alleen de vakken binnen de masters.
Opmerkingen vooraf:
Lever de volgende documenten in bij de Central Student Service Desk of stuur ze per post naar de Centrale Studentenadministratie:
Let op: Vermeld op alle documenten je UvA-studentnummer en je volledige naam.
Postadres en inleverbalie
Postadres Studentenadministratie:
Universiteit van Amsterdam
Centrale Studentenadministratie
Postbus 2760
1000 CT Amsterdam
Inleverbalie:
Central Student Service Desk
Roeterseiland gebouw E
Zodra je inschrijving is voltooid, kun je je aanmelden voor het vak van je keuze. Gebruik daarvoor de onderstaande informatie van faculteiten. De periodes waarin je je kunt aanmelden zijn doorgaans in juni en in december.
Om je als niet-UvA-student voor een bijvak aan te melden bij de FNWI, neem je contact op met de Servicedesk van Science Park: servicedesk-esc-science@uva.nl.
Om je als niet-UvA-student voor een bijvak aan te melden bij de FdR, gebruik je dit formulier.
Houd rekening met deze voorwaarden:
- Om op basis van een hbo-propedeuse te worden toegelaten tot universitair rechtenonderwijs, moet je beschikken over een vwo-certificaat Nederlands.
- Mastervakken bij Rechtsgeleerdheid kun je alleen als bijvak volgen met een universitair juridisch bachelorsdiploma of als je aan de UvA een juridisch schakelprogramma hebt afgerond.
Als je je voor een bijvak wilt aanmelden bij de FEB, ga dan naar de studentensite van de FEB voor meer informatie.
Als je je voor een bijvak wilt aanmelden bij de FGw, volg dan de procedure voor vakaanmelding op de studentensite van de FGw.
Een minor is een samenhangend onderwijsprogramma van doorgaans 30 EC. Hiermee kun je je tijdens je bachelor verdiepen in een tweede vakgebied of een interdisciplinair thema. Ga voor het minoraanbod en het ‘stappenplan aanmelden minor’ naar de pagina Minors.
Kom je er niet uit of wil je nog iets vragen, ga dan naar de Digitale Student Service Desk.